Plein van de hemelse vrede en De verboden stad
Maandag 7 mei 2012
Vanmorgen tot 8 uur geslapen; fijn als je je eigen programma even hebt en je je eigen rustmomentjes in kan lasten..
Na een ontbijtje. Ja daar is ook vanalles over te vertellen. Het is hier smorgens ook bijna een volledige rijsttafel en dan voor ons misschien een continental breakfast maar ze weten hier nog niet precies hoe dat er uit zou moeten zien.
Stel je voor in het westerse hoekje van de ontbijttafel. Toast , gebak, yogurt maar op tafel alleen stokjes om het mee te smeren en te snijden. Wanneer je dan vraagt om een knife dan moet je er al één zien liggen om uit te leggen aan de mensen wat je bedoeld. Dan willen ze je meteen helpen maar ze snappen gewoonweg niet welk bestek er handig is voor een westers ontbijtje.
Toen de bus genomen naar het Tiananmen-plein (plein van de hemelse vrede) De bus kost je 1 yuan= 11 eurocent. Er wordt wel veel geduwd en in je arm geprikt als er een zitplaats vrij is; lijkt wel of ze westerlingen voorrang willen geven met bij een zitplaats. Snap niet waar dat vandaan komt want verder duwen ze en dringen ze continu op straat.
Plein van de hemelse vrede
Het Plein van de Hemelse Vrede is met een oppervlakte van zo'n 40 hectare het grootste plein ter wereld.
Het heeft een belangrijke culturele betekenis : het is de site van verschillende belangrijke gebeurtenissen in de chinese geschiedenis.
Het plein is nogal kaal, maar heeft grote historische betekenis. Onder ‘voorzitter Mao' werden hier grote parades gehouden, maar in het westen is het plein vooral bekend (en berucht) om de gebeurtenissen die er in 1989 plaatsvonden.
Groot plein vol met militairen en politie en veiligheidsmaatregelen. Chinezen moesten hun tassen zowat binnenstebuiten laten keren en wij mochten steeds zo doorlopen. Kennelijk vrezen ze meer dreiging van hun eigen mensen.
Heel veel chinese mensen die werkelijk voor elk beeldje en blommeke als familie op de foto willen en dan vooral zo mooi mogelijk kijken!1
Het was vanmorgen vroeg al redelijk druk.
Daarna doorgelopen naar de verboden stad
De Verboden Stad
De verboden stad is een onderdeel van Peking en was vroeger het keizerlijk paleis. Het is gebouwd tijdens de Ming Dynasty tussen 1406 en 1420. Aan de bouw van deze stad hebben een miljoen arbeiders gewerkt, waaronder honderden kunstenaars. De stad is uiteindelijk 500 jaar in gebruik geweest als keizerlijk paleis (tot 1912).
De keizer en zijn gigantische hofhouding woonde in het noordelijke gedeelte van het paleis. In de verboden stad woonden enkele duizenden mensen. Om de verboden stad heen lag de keizerlijke stad. Hier bevonden zich onder andere de bakkerij, het naaiatelier, de wapenzaal, de stallen en een drukkerij. Zo was de keizer geheel zelfvoorzienend.
Het complex zelf is 750 bij 960 meter groot. Verder staan er 800 gebouwen met in totaal 9999 kamers. Om de stad heen ligt een brede, diepe gracht en er staat ook een muur om heen van 10 meter hoog. In elke muur bevindt zich een poort.
Gigantisch druk was het er en we hebben er een hele tijd rondgekeken en ons verwonderd over de omvang en de pracht en praal van het hele complex. Ook hier was het weer gigantisch druk.
Aan de noordzijde de verboden stad verlaten en doorgelopen naar Jingshan park. Dit is een hele grote heuvel die uitzicht geeft over de hele stad beiijng.
Jammer alleen dat boven Beijing altijd veel smog hangt en de uitzichten dus een beetje tegenvielen door de smog.
Daarna het grote avontuur hoe krijgt ik een taxi die me wil brengen?
Nou ik ben gewoon ingestapt en heb toen pas het kaartje van het hotel laten lezen en hij heeft ons keurig de halve stad doorgereden voor 25 yuan 3.05€.
De taxi's zijn hier door de overheid gesubsidieerd en kunnen voor lage prijzen rijden.
Nu even lekker luiwammessen en vanavond gaan we met de hele groep pekingeend eten wat een heel speciaal iets moet zijn door de wijze van bereiden.
Daarna gaat een gedeelte van de groep door naar de opera maar daar gaan wij niet mee mee want dat is helemaal niet ons ding. Er zitten een paar hele aardige mensen tussen waar je heel gezellig een praatje mee kan maken en andere zijn wat meer op zichzelf. De gids Ho is een jonge gast van een jaar of 35 en super aardig en wil het iedereen naar de zin maken. Heeft in nederland gestudeerd en praat vloeiend nederlands maar ook chinees. Heel makkelijk hier want ze steken weinig tot geen energie in engelse taal.Woont hier in Beiijng.
geweldig om te lezen over jullie superreis,
haha zie je al in die drukke bus met al die rare chinezen die je staan te prikken :-)
smakelijk eten!
Wat een cultuur omslag. Geweldig om alles te lezen.
Hoe is het weer en jullie slaapgelegenheid?
aan jullie nu ook zo dribbelend lopen?
Groetjes van Phil
Het ziet er heerlijk uit die pekingeend. Zullen jullie het recept goed onthouden?
Ik eet vandaag wel een bal gehakt.
Groetjes.
Super. Zo te horen over de bus, ben ik blij dat wij een taxi hadden, maar aan de andere kant hebben wij dus deze ervaring misgelopen!!
en pekingeend!!!!!!!!!!!!! Zaaaaaaalig!!
Wat een spanning en sensatie! Ben zuinig op de gids want die is goud waard volgens mij!
heej vrondellekes
ik lees het al ,jullie hebben het naar de zin alleen die rochels lijkken me wel killing !!
geniet ze meiden en het is heerlijk wat jullie schrijven.
Ben benieuwd, als het lekker is neem het recept maar m