pandaberen
Maandag 14 mei 2012
Vanmorgen om half 6 de wekker en die kwam lekke na een ontbijt van boordkarton vertrokken naar het panda research center en we boften want wij waren in eerste instantie de eerste en enige die er bij de opening stonden.
Hier leven 30-50 panda's in een semi-natuurlijke omgeving en er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan. Het is geen reservaat en ook geen dierentuin. De panda's hebben er een (klein) stukje buiten de hokken dat enigszins is ingericht als hun habitat. Hier woont ook YoYo, de door VNC Asia ravel geadopteerde panda.
Het centrum dient, zoals de naam al zegt, om er via een fokprogramma voor te zorgen dat de unieke diersoort niet uitsterft en er wordt veel onderzoek gedaan. In het wild leven er nog een paar honderd panda's in reservaten in de Sichuan-bergen z'n 300 km van Chengdu.
Het was erg leuk en er waren ook jonkies van een maand of 7 oud die lekker speels waren en wat aan het stoeien waren. Gelukkig waren we op tijd want later in de ochtend hadden ze al hun kruid al verschoten en lagen ze vooral te luiwammessen of hangend in een boom te slapen.
Na de middag zijn we vertrokken naar het Baoguang-klooster.
Het grote en levendige 'Klooster van het Kostbare Licht' is ook zeker een bezoek waard. Dit 2000 jaar oude klooster is boeddhistisch en bestaat uit 5 zalen, 16 binnenplaatsen en meer dan 400 stenen pilaren. In de bloeitijd waren hier 3000 monniken actief. Het Baoguang-klooster staat bekend om zijn pagode en bijzondere arhat-zaal (discipelen van Boeddha). Een vegetarische maaltijd in het bijbehorende kloosterrestaurant is een bijzondere ervaring. De gerechten zijn zeer divers en u wordt misleid door hun uiterlijk.
Het was een mooi klein klooster en het speciale daaraan is een hal met 500 boeddha,s . De bedoeling of het geloof is dat je stil moet gaan staan bij de boeddha die je aantrekt en dan daar beginnen te tellen vrouwen naar rechts en heren naar links tot je je leeftijd hebt geteld. De boeddha waar je dan voorstaat is de boeddha die bij je past.
Dat gedaan en dan krijg je een kaartje met jouw boeddha en de betekenissen maar die stonden alleen in het chinees en zijn volgens de gids niet te vertalen omdat het allemaal afhankelijk is van interpretaties.
Toen vegetarisch geluncht in het klooster en het was erg lekker.
Daarna zijn we naar het hotel terug gegaan en gaan wandelen in Chengdu. Op zoek naar het beeld van Mao en dat hebben we uiteindelijk gevonden na zo'n 1,5 uur lopen.
Nu aan het wachten op de transfer naar de luchthaven van straks vliegen we weer om 22 uur naar Lijiang. Foto,s volgens morgen van de panda,s want ik heb het kabeltje niet in mijn handbagage zitten.
Je weet dat het niet kan, maar zo.n baby-panda voor jullie hond om mee te spelen.Maar ik heb altijd van die rare ideeën.Deze reis is weer heel anders als de reis, die mijn oudste kleinzoon ooit heeft gemaakt met Djoser. Sommige dingen komen overeen, maar het is geweldig om alles te lezen.Groetjes,Phil
Wat leuk om op deze manier met jullie mee te mogen reizen.